söndag 18 oktober 2009

Turkos strumpor och Berlusconi


Vad kan turkos strumpor ha för koppling till Berlusconi. Ingen alls. Egentligen. Men indirekt.

Herr Berlusconi blev som bekant fullständigt ursinnig när den lag, som han själv varit med om att driva igenom för att åstadkomma immunitet mot diverse anklagelser, sköts i sank. Han anklagade alla domarna i Italiens Högsta domstol för att vara kommunister och delta i en sorts sammansvärjning mot honom. Föreställ er att Fredrik Reinfeldt skulle kalla samtliga justitieråd för kommunister och för att vara ute för att djävlas med honom.

Hur som helst, den arme domaren som skrivit ihop domen drabbdes särskilt av herr B:s vrede och han uttalade hotelser som att domaren minsann skulle "få se". Och det fick han. Direkt. Ett kamerateam följer troligen domare Mesiano så fort han visar sig utomhus. En videosekvens följer domaren på en oskyldig promenad till barberaren och en speaker gör sig lustig över att domaren har turkos strumpor. Det upprepas gång på gång. Detta om de turkos strumporna.

Via Åke Malms initierade blogg från Rom förstår man vad det är som händer. Nämligen att domaren skall veta att han är övervakad. Alltid. Och videon sänds givetvis i en av Berlusconis TV-kanaler.

Ledaren för Italiens vänsterparti, Dario Franceschini, tillgriper det geniala idén att uppmana folk att bära turkos strumpor för att visa sin sympati för domaren. Och underförstått sin antipati för Berlusconi.

Så, Garibaldis soldater bar röda skjortor, kan månne revoltörer mot Berlusconi bli historiskt hågkomna för sina turkos strumpor?

Vad bilden har med Berlusconi att göra? Ingenting. Egentligen. Bara det att den är tagen under det första av de åren under vilka grunden lades till min eviga hatkärlek till Italien.

Inga kommentarer: