onsdag 21 oktober 2009

Högskolan i Halmstad


Det har blåst en del runt Högskolan i Halmstad det senaste året. Högt i tak är där uppenbarligen inte. Och alldeles speciellt lågt i tak verkar det vara på sektionen för ekonomi och teknik.

Där har Hallandsposten rapporterat om lärare som köpts ut för att han haft åsikter. Där har rapporterats om lärare som hotats med avsked för att hon, enligt Högskolan ställt för höga krav på studenterna. Det verkar vara som om kvantitet skulle vara att föredra framför kvalitet. Ju fler studenter desto mer pengar.

Jag gillar inte alls tanken att en högskola sköts som ett företag och att rektor och prorektor sitter som någon sorts kamrerare och räknar på lönsamhet.

Nu är det tydligen dags att förlänga sektionschefens på Ekonomi och teknik, Per-Ola Ulvenblad, förordnande. Allt enligt en artikel i dagens Hallandsposten. Normalt sett sitter tydligen sektionscheferna i ett decennium och mer, trots att förordnandena är treåriga. Inga strider uppstår, utan förlängningar är tydligen mer eller mindre av automatisk art. Ett sätt att cementera verksamhet och stänga ute nytänkande. Dock icke i år. Och icke på sektionen för Ekonomi och teknik. Här har plötsligt dykt upp en motkandidat till den sittande sektionschefen. Motkandidaten, professor Lars Bååth, påpekar att det inte är brukligt att sektionschefer sitter mer än sex år på andra högskolor. Bl a anför Lars Bååth att "organisationen cementeras och dess utveckling bromsas i en allt snabbare föränderlig värld". Det låter högst troligt.

Men vad som gör mig direkt upprörd är att rektorn, Romulo Enmark, enligt personalsekreteraren sagt att han helst vill ha två kandidater inför varje tillsättning av sektionschef. Nej, det är inte det faktum att han vill ha två kandidater utan att han säger "en av varje kön". En högskola skall väl främst verka för att få så kvalificerade kandidater som möjligt och inte snegla på kön. Det tycker jag luktar opportunism.

Och så skall man tydligen göra någon sorts manöver för att placera sin blogg på kartan. Det gör jag nu och placerar den i Halmstad. Kan just undra om det funkar nu då...

1 kommentar:

Anonym sa...

Heja heja!
Nu har jag läst en bit ner i din blogg och gillar den skarpt.