onsdag 18 november 2009

Cecilia Malmström och inte "varannan damernas"


Äntligen. Äntligen har man insett att man kan utse kvinnor på kvalificerade poster utan att de kvoteras in som "varannan damernas".
Det är ju direkt kränkande det där som Mona Sahlin har för sig att varannan styrelsepost skall tillsättas med en kvinna.

Här har man tillsatt en högkvalificerad person. En person som har doktorerat i statskunskap, bott och arbetat i utlandet även tidigare, en person som talar ett flertal språk som används inom EU, som är van att röra sig i EU:s salonger. Dessutom verkar det vara en dam med bra "klös" i största allmänhet. Med ett ledigt och obesvärat uppträdande och som passar in i internationella sammanhang utan att uppvisa den sedvanliga töntigheten hos folkvalda. Och i synnerhet hos folkvalda damer. Titta bara på lilla tant Maud. Den senare utsågs i någon tidning - Gud vet vilken - som stilikon för svenska kvinnor. Vilka kvinnor det var som såg lilla tant Maud som en stilikon har jag svårt att föreställa mig. Möjligen några damer i Centerns kvinnoförbund ute på den mer avlägsna landsbygden.

Och så läser jag i DN att Henriks Brors antyder att orsaken till att man utsett Cecilia M är den att Barroso troligen inte vill ge Sverige någon tung post och därför anser man inte att Bildt är lämplig. D v s säga att Bildt skulle vara överkvalificerad. Ha! Det där eviga pratet om vår store internationelle statsman måste väl ändå vara överdrivet, för vad har CB erhållit i internationella uppdrag efter sitt uppdrag i Bosnien? Svensk utrikesminister. Man får en känsla av att det var som Fredrik Reinfeldt slängde åt gammelmoderaterna ett köttben för att hålla dem lugna. Tills vidare. Kan det helt enkelt inte vara så att Bildt inte har samma kvalifikationer som Cecilia M? Jag är bara en enkel "hobbytyckare" och alls icke påläst som Brors. Men ändå.
Det är en av fördelarna med att vara hobbytyckare. Man kan tycka vad man vill.

1 kommentar:

Smultronblomman sa...

Råkade hamna på samma flyg som Tant Maud på väg till Stockholm för något år sedan. I hennes släptåg kom ett helt entourage. Bland annat K G Bergström struttade runt henne med ett tenniracket i handbagaget. På grund av att Tant skulle kliva av först och gå in i sin, på flygplatsens platta, väntande bil höll jag på att missa mitt plan till Oslo. Har aldrig sett så fjäskande flygvärdinnor någonsin.

Lika spännande som när Pierre Schori flög med samma plan som jag på väg hem från Göteborg 1991. Hundar skulle sniffa av alla passagrare. Hur kul är det att få en schäfers nos uppkörd i skrevet när man är ganska gravid??