onsdag 7 januari 2009

En del sliter för att få till en ny form av kvinnofälla


En del sliter för att få till en ny form av kvinnofälla. På dagens "Västnytt" hade man ett snyftreportage i en av sina återblickar på året som gått. Om kvinnofälla? Icke. Om det hade varit så väl.
En 15-åring, lyckades trots all sexualupplysning i skolorna (hemmen är väl inte att räkna med) bli med barn. Och typ "Jag visste inte..." Inte förrän det var för sent. Vad händer då? Då säger den blivande mormodern av obestämbar ålder mellan 35 och 40 upp sig från sitt arbete för att hon "trodde" att man som mormor kunde ta över föräldraledigheten. Trodde? Dumheten vet inga gränser. Och så fick hon ingen A-kassa på 90 dagar. Och givetvis var det sååå synd om henne. För en gångs skulle säger jag "heja" till F-kassan som inte ger med sig. En centertant i Riksdagen har engagerat sig i saken och skrivit till Socialministern. Men sedan har det inte hänt något.
Och när så kvinnofientliga politiska partier som Centern och KD inte gör större affär av saken så kan man troligen hoppas att den begravs i en tystnadens eget cylinderförråd.
För hur skulle de se ut om man plötsligt i blomman av sin medelålder skulle känna sig förpliktigad att ta "mormorledig"? Rena skräckvisionen.
Förresten vittnar det om ett sällsynt uselt omdöme hos Västnytt som gör ett litet gulligt reportage om en 15-åring som får barn. Personligen tycker jag att det är bara tragiskt att se den här 15-åringen, som f ö inte såg alls lika glad ut som "mormor". Men Västnytt ångade på med sitt reportage. Vad man nu ville med det. Att fler 15-åringar skaffar barn? Eller har man bara sällsynt uselt omdöme? En olycksändelse är en olyckshändelse och hur mycket man än älskar sitt barn så är det i alla fall inte "gulligt" att sänka hela sin ungdom. De finns redan alldeles för många som har mage att stå och gnata om att "vi fick aldrig chansen". Det fick ni visst, men ni tog den inte.
Fram ännu på 60-talet fanns det för det flesta inga chanser att ta. Det finns det nu.
Och vad jag menar med att Centern är ett kvinnofientligt parti är att man uppenbart tycker att kvinnor skall se ut som lilla Maud. En liten tant från landet i blommig klänning och alldeles för många accessoarer och ständigt klämkäckt skrattande.
Vad jag menar med KD:s kvinnofientlighet behöver knappast nämnas.

Fast vi vill förstås inte att det skall vara som på den gamla onda tiden när alla visste sin plats. Och alldeles särskilt barn. Sådana växer upp och blir surkärringar. Även om de ser stukade ut som på fotot ovan.

Inga kommentarer: