söndag 18 januari 2009

Barbro Alving eller...

Barbro Alving eller "landet där kvinnorna har går baklänges".

Det är 100 år sedan Barbro Alving, Bang, föddes och detta uppmärksammas lyckligtvis bl a i DN:s kulturbilaga den 17 januari. Man publicerar Bangs artikel "Förföljd av tur" som ursprungligen publicerades i Vecko Journalen och därefter i boken "Det kom aldrig i tidningen".
Barbro Alving var en av min mammas stora idoler. Hon var skärpt och självständig yrkeskvinna. Kunde man vara något bättre. Hennes avvikande sexuella läggning var inget man pratade om på den tiden. Möjligen kunde man notera med viss fasa att hon hade barn utan att vara gift. Det gick inte för sig på 1930 eller 1940-talen. Men Bang var ju Bang så för henne gick det för sig.
Hur som helst. Vad har hänt sedan Bang 1936, 27 år gammal, gav sig iväg till Madrid för att rapportera till DN om Spanska Inbördeskrigets fasor? (Och noteras skall av den yngre generationen att på den tiden var det inte att sätta sig på första bästa plan och flyga till Spanien.)
En hel del förvisso. Men utan att vara det allra minsta av attackfeminist, så måste jag konstatera att dagens stora idol för många unga tjejer är "Blondinbella". Man tar sig för pannan och känner hur den unga generationen tar ett stort kliv tillbaka till tiden före kvinnlig rösträtt och den tid när en gift kvinna inte ens fick ha ett eget bankkonto. Nu har alla tjejer möjligheten att bli i stort sett vad man vill. Och vad vill en förfärande mängd tjejer bli? Som Blondinbella.

Inga kommentarer: