söndag 7 mars 2010

Dags igen


Så var det dags igen för Internationella kvinnodagen och givetvis dags igen för en gnällartikel på bl a DN debatt. I dag är det diskrimineringsombudsman Katri Linna som lägger ut texten om "Otillständigt att kvinnor straffas när de föder barn". Linna tar som exempel vad hon kallar "tre unga kvinnor på väg ut i arbetslivet". Alla tre verkar ha haft någon form av praktikant-, vikariat- eller provanställning under vilken de blivit gravida och inte fått fortsatt anställning.

Vad hade de väntat sig? Att arbetsgivaren skulle applåderat? Inte särskilt klipska tjejer får man väl ändå säga utan att vara direkt elak. Hur kan man överhuvudtaget tro att man kan få fortsätta en provanställning efter världens längsta graviditetsledighet? Det borde väl vilken normalbegåvad människa som helst kunna begripa att det inte blir troligt. Och varför går man och blir gravid innan man etablerat sig på arbetsmarknaden? Graviditet är ett självförvållat tillstånd som nu förtiden går att planera. Linna tar också upp att kvinnor missgynnas vad avser kompetensutveckling i samband med en graviditet. Är det konstigt? Och är det verkligen en form av att missgynnas? Kompetensutveckling är en färskvara med bäst före datum.Som dessutom är en tämligen kostsam historia för arbetsgivaren. Oavsett om det gäller privat verksamhet eller stat och kommun.

Och förresten, inte med ett ord nämner Linna den svenska föräldraförsäkringen som är den mest generösa i världen. Kanske det rent utav hade gynnat gravida kvinnor att man minskade ner de 69 veckornas ledighet för blivande föräldrar. I England är motsvarande period 13 veckor och i USA 12 veckor.
Sedan tillkommer en liten sak som Linna inte tar upp. Nämligen den att man inte kan få allting. Inte på en gång. Det är inte som på dagis att "alla skall vara lucia". Det gäller inte i det riktiga livet. Man måste lära sig välja.

Inga kommentarer: